Svartvit 1800-talsillustration av ett angrepp mot en mur.

Nej, riktigt så här våldsamma blir inte inspelningarna — detta är Gustave Dorés (1832-1883) vision av en medeltida strid.

Er bloggare har blivit inblandad i ett filmprojekt. Det har ju skrivits mycket på sistone om att historieböckerna inte nämner kvinnor, så nu finns all anledning att föra fram åtminstone en av de som satte spår i sin samtid och som sedan nästan tigits ihjäl — hertiginnan Ingeborg Håkonsdotter.

I första hand ska det bli en konceptfilm på runt tio minuter, och den ska innehålla rekonstruktioner av scener ur Ingeborgs liv. Det är där vi behöver hjälp. Adel, tjänare, riddare och andra personer från början av 1300-talet behöver gestaltas, så har du tidstypiska kläder och vill vara med i en medeltidsdokumentär är detta din chans! Det underlättar att bo någorlunda nära Kungälv och att ha fria helger under hösten.

Läs mer nedan och maila sedan till stefan (snabel-a) kvinnligakrigare.se om du vill vara med!

Så vad är det för slags film det är fråga om? Historisk dokumentär med en berättare som talar medan scener ur det förflutna passerar förbi. I första hand blir det alltså en konceptfilm om tio minuter, och den ska visa Ingeborgs väg till makten under åren 1318-1320. Förhoppningen är att den ska kunna skapa förutsättningar för en annan, längre film som följer hertiginnan från vagga till grav, men det blir i så fall ett helt nytt projekt.

Vilka är inblandade så här långt? Bakom kameran står David E. Nilsson som bland mycket annat gjort Mysteriet med den kvinnliga bågskytten, en film som vana läsare av bloggen inte är helt obekanta med. Framför kameran står undertecknad, Stefan Högberg, och berättar.

Får man betalt? Troligen inte. Eftersom målet med filmen är att skapa förutsättningar för en längre film kommer den sannolikt aldrig generera någon vinst, utan bara visas för så många som möjligt, läggas upp på YouTube och så vidare. Skulle det bli vinst någon gång i framtiden ska dock alla som är med få en del av kakan (och det kommer att framgå i medverkandeavtalen att man har rätt till denna del), men räkna inte med någon sådan utdelning — det finns en överhängande risk att man “bara” är med för att det är roligt och för att synas i filmen. Förhoppningen är dock att i alla fall kunna utfodra hungriga skådespelare under inspelningarna.

När och var sker inspelningarna? I första hand under helger i september och oktober 2015, och främst på Bohus fästning. Det kan bli fråga om mindre inspelningar tidigare eller senare, möjligen även på andra platser, men huvuddelen av arbetet sker under hösten och på Bohus fästning.

Hur många behövs? Omkring tio personer.

Hur gör man om man är intresserad? Maila till stefan (snabel-a) kvinnligakrigare.se, eller använd kontaktformuläret för den här webbplatsen. Berätta vem du är, vad du har för medeltidskläder och eventuell annan utrustning och vad du har för möjligheter att vara tillgänglig i Kungälv under hösten.

Comments (10)

 1. Julia Tivander

  Svara

  Jag har en klänning i tidigt 1300-talssnitt (med matchande slöja och koronett) och jag vill gärna vara med i filmen om jag får och kan!

  Hoppas vi hörs!
  /Julia Tivander aka Finurlia

  • admin

   Svara

   Låter jättebra! Jag noterar ditt namn, och så hör vi av oss inom kort. /Stefan

 2. Johanna Janols Rengeborg

  Svara

  Hej
  Skriver ang filmen. Jag är 38 år och har lajvar sedan tidigt -90. Idag håller jag på med tornerspel och beridet bågskytte men visst blir det nåt lajv då och då.

  Till vardags bor jag på gård med man och två tonåringar. Driver eget företag samt utbildad sjuksköterska.

  Ert projekt verkar mkt intressant och jag skulle verkligen vilja deltaga.

  Jag har medeltidskläder av alla olika slag, häst, rustning till mig och häst, lång och kortsvärd, lans, Sköld och pilbågar.

  Jag har stor tillgänglighet.

  Med vänlig hälsning, Johanna

  • admin

   Svara

   Hej Johanna! Verkligen kul att höra från dig — jag noterar även ditt namn och återkommer inom det närmaste!

 3. Pettro vonRosen

  Svara

  Hej!
  Jag och min dotter (7år) har medverkat i dokumentärer tidiagre, samt lavjvat en hel del.
  Vi har det mesta inom klädväg. Men saknas det något så går det säkert att ordna.
  Jag jobbar som smed till vardags, så vi åker en del på medeltids/vikinga marknader.

  • admin

   Svara

   Hej Pettro! Underbart; jag noterar även dig och din dotter på listan, och återkommer så snart jag kan.

 4. Anette Carlsson

  Svara

  Hej är medlem i SCA & älskar allt inom medeltiden. Är 42år svetsare/smed 🙂 vill gärna vara med.

 5. Malin ernidotter

  Svara

  Hej. Jag är erfaren lajvare sen gud vet hur många år. Nu mer är jag också 31 år, so lärare med specialisering mot museipedagogik (så intresset finns och är stort) å har en snart treårig dotter. Vi är gärna med!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *