Pressmeddelande den 20 augusti 2018

Att minnas kvinnorna historien glömde

Kvinnor som påverkat historiens gång har ofta glömts bort. Den nya boken Kvinnorna historien glömde presenterar sju av dem i detalj.

Har du hört talas om spionen Aphra Behn, som på 1600-talet blev den första kvinnan i England att försörja sig som författare? Eller Septimia bat-Zabbai, Zenobia, som tog makten över den östra delen av romarriket, eller Napoleons skräck Germaine de Staël?

“Kvinnor som påverkat historiens gång har ofta glömts bort”, säger Stefan Högberg, författaren bakom boken Kvinnorna historien glömde. “De finns där i källorna, men historieforskningen var inriktad på män. Idag har det ändrats, men den nya kunskapen har inte riktigt nått ut.”

Det hoppas Stefan bidra till med den nya boken. Han fick upp ögonen för historiens kvinnor när han läste historia vid Göteborgs Universitet, och har inte kunnat släppa ämnet. Resultatet har bland annat blivit en bok om medeltidens kvinnliga gränsöverskridare, podcasten Kvinnliga krigare och uppdykanden i P3 Historia och Vetenskapsradion Historia.

Den nya boken följer sju föga kända men historiskt viktiga kvinnor från vaggan till graven. Man har redan kunnat höra om några av dem i podcasten Kvinnliga krigare, men då inte i lika mycket detalj.

“Ibland måste vi stryka spännande detaljer ur podden för att inte avsnitten ska bli för långa”, säger Stefan. “Dessutom vill många söka information i egen takt, så det finns en poäng i att presentera dessa kvinnor i text. Vår bild av hur det var påverkar i hög grad vår bild av hur det är, och bör vara. Därför behöver vi minnas de glömda kvinnorna.”

Utgivningsdatum: 2018-09-27

Populärhistoria, 193 sidor, elva illustrationer. Storpocket.
ISBN: 978-91-639-7336-9.

Kontaktperson: Stefan Högberg, 0707-92 10 32, stefan@historieporten.se

Bilder/presskit: https://www.kvinnligakrigare.se/presskit-kvinnorna-historien-glomde

Rekvirera recensionsex: info@historieporten.se


Historieporten är förlaget som presenterar populärhistoria i bok- och podcastformat. Vårt fokus är kvinnor genom världshistorien.