Stefan Högberg håller föredrag.

Foto: Angelica Gustavsson.

Det var när jag studerade historia vid Göteborgs universitet som jag läste tegelstenen War in the Middle Ages. Ett kapitel räknade upp olika grupper som deltog i medeltida krig, och när jag vände blad möttes jag av oväntade ord: “och så var det kvinnorna”.

Den första överraskningen var att kvinnor ibland deltagit på medeltida slagfält. Den andra var att jag, trots ett stort historieintresse, inte hade haft en aning om detta — varför hade ingen annan författare nämnt kvinnorna? Och ju mer jag letade bland universitetsbibliotekets hyllor, desto fler gränsöverskridande historiska kvinnor dök upp.

Idag, tjugo år senare, har jag hunnit samla på mig en hel del kunskap om gränsöverskridarna. Den behöver spridas. Vår bild av hur det var förr påverkar starkt vår bild av hur det är nu, och hur det bör vara framåt, och då vore det illa att glömma bort kvinnorna. Det är tanken bakom mina föredrag, som under en timme förmedlar kunskap och inspiration genom att titta närmare på en del av de kvinnliga gränsöverskridarnas historia. I anslutning till föredragen erbjuder jag gärna böckerna Kvinnliga krigare, Kvinnorna historien glömde och Svenska kvinnor historien glömde till rabatterat pris för de som vill läsa vidare. Kontakta mig på stefan[at]historieporten.se om du vill veta mer, och titta gärna på det av mina föredrag som Historiska museet lagt upp på sin YouTube-kanal! Har du ont om tid så finns det även en kort föredragsfilm, Mysteriet med den kvinnliga bågskytten.

Exempel på föredrag

Kvinnorna historien glömde

Tre kvinnor från tre epoker. Har du hört talas om Aelia Pulcheria, den enda romerska kejsarinna som utövat makt under sin kejsares livstid? Eller Aphra Behn, 1600-talsspionen som blev den första engelska kvinna vi vet livnärde sig som författare, eller Napoleons skräck madame de Staël? Kvinnorna som påverkat historiens gång har ofta glömts bort, men kunskapen om dem lever kvar i arkiv, bibliotek och utgrävningsschakt — och i det här föredraget.

Gränsöverskridande kvinnor under medeltiden?

Vi vet alla att det inte fanns några kvinnliga krigare under medeltiden. Intressant nog har vi fel. De senaste decennierna har historiker allt mer insett att medeltidens värld inte var så enkel som den framställts, och då precis som nu fanns det en och annan som inte följde samhällets normer. Eller var det kanske precis det som kvinnliga krigare, läkare och ledare till en början gjorde? Föredraget ger en introduktion till medeltidens gränsöverskridande kvinnor.

Sagans sköldmö – arkeologins mysterium

Diskussioner om vikingatida kvinnor brukar inte hinna så långt innan någon påpekar att man hittat gravar där vikingakvinnor begravts med vapen. Vilka gravar rör det sig om, och hur kan fynden tolkas? Hur hänger de ihop med sköldmöer och andra aktiva kvinnogestalter i litteratur med rötter i vikingatiden? Kan källor från kulturer som bodde grannar med vikingarna kasta något ljus över frågan?

Ingeborg — med Guds nåd hertiginna av Sverige

Makens död gav Ingeborg Håkonsdotter (1301-1361) ansvaret för sin högadliga familj, och åren kring 1320 var hon den mäktigaste personen i Skandinavien. Då föds hennes planer på att erövra Skåne… Föredraget följer Ingeborgs dramatiska liv, som säger en hel del om manligt och kvinnligt i senmedeltidens nordiska elit.

Startbild ur en presentation
Vikingakvinnorna som seglade till Amerika

De isländska sagorna om vikingarnas resor till Nordamerika runt år 1000 talar om Gudrid Torbjörnsdotter och Frejdis Eriksdotter, två kvinnor som ska ha spelat centrala roller under expeditionerna. Har dessa kvinnor existerat, och vad kan vi i så fall veta om dem idag, tusen år senare? Hur låg det över huvud taget till med kvinnor och resande under vikingatiden?

Medeltidens kvinnliga krigare

Medeltida människor kopplade starkt ihop krigföring och manlighet. Ändå diskuterade de lärde kvinnliga soldater, lagar stiftades kring vad man skulle göra när en kvinna gripit till vapen, och källorna talar både om aristokratiska kvinnor som agerar härförare och de av folket som personligen deltar i strid. Ethelfled, Sikelgaita, den mystiska kvinnan i grön mantel utanför staden Akko… Vilka var de? Vad förde dem till slagfältet?

 Startbild ur presentation.
Kvinnliga korsfarare

Högmedeltidens korståg mot Mellanöstern har ofta setts som helt manliga företag. Kvinnor bidrog dock bland annat till finansiering och rekrytering hemma i Europa, och följde med härarna bland annat som kokerskor, tvätterskor, prostituerade och familjemedlemmar till soldater och härförare. Väl på plats hamnade många av dem mitt i stridens hetta, och visa grep själva till vapen.

​Tidigare uppdragsgivare

Borås kulturhus

Medeltidsveckan på Gotland

Skellefteå medeltidsdagar

Örgryte Odalmän

Arkeologi och historia i Örebro län

Lärarförbundet, Göteborg

Aktiva seniorer, Vänersborg

Studiefrämjandet Bohuslän norra, Uddevalla

Skara bibliotek, Skara

Historiska museet, Stockholm

Mariestads stadsbibliotek, Mariestad

Kapitelhusgården, Visby

Gotlands museum, Visby

Lödöse museum, Lödöse

Torpa Stenhus medeltidsdagar, Länghem

Fallens dag, Älvkarleby

Forsviks bruk, Forsvik

Medeltidsmuseet, Stockholm

Göteborgs stadsmuseum, Göteborg

ABF Örebro län, Örebro

Stiftelsen Göteborgs sjukhem, Göteborg

Frölunda kulturhus, Göteborg

Wadsbo härskri, Mariestad

Livrustkammaren, Stockholm

Bohus fästning, Kungälv

Söderköpings gästabud, Söderköping

Hova riddarvecka, Hova

Riddare utan gränser, Rättvik

Ulricehamns kommun, Ulricehamn