Kvinnliga krigare
Medeltida kvinnor som ledare, konstnärer och soldater

Stefan Högberg              139:- 

Hur såg livet ut för Jeanne d’Arc, för »merciernas härskarinna« Ethelfled
eller läkaren Trota av Salerno?

Se innehållsförteckningen för boken Kvinnliga krigare Läs ett utdrag ur boken Kvinnliga krigareSe källförteckningen

(Mer om boken nedan!)

Beställ boken Kvinnliga krigare


Medeltidens historia har ofta blivit männens historia. Hur såg livet ut för Jeanne d’Arc, för »merciernas härskarinna« Ethelfled eller läkaren Trota av Salerno?

De senaste decennierna har forskningen gjort många upptäckter kring medeltidens gränsöverskridande kvinnor. Bloggen Kvinnliga krigare har skrivit om ämnet sedan början av 2014, men för att göra det rättvisa behövs större utrymme. Här kommer därför boken Kvinnliga krigare: medeltida kvinnor som ledare, konstnärer och soldater. Där möter vi dels vanliga bondhustrur, dels ledare och konstnärer, läkare och predikanter, härförare, fotsoldater och andra kvinnor som valde en annorlunda väg. Mer om detta i bokens trailer:

"Porträtt av en dam", omkring 1460.

“Porträtt av en dam”. Målning av Rogier van der Weyden, omkring 1460. Original i Andrew W. Mellon Collection, National Gallery of Art, Washington, D.C.

Kvinnliga krigare börjar med Raymonde den Arsen. Hon levde ett vanligt 1300-talsliv, först som piga och sedan som bondhustru, och eftersom hon förhördes av inkvisitionen har hennes liv blivit dokumenterat. Förhörsprotokollen lägger grunden för en bild av hur flertalet kvinnor levde.

Sedan ägnas kapitlen åt de som valde en annan väg, trots de risker som detta förde med sig i en tid med stark mansdominans: kvinnliga konstnärer, läkare, predikanter, ledare, härförare och till sist de fotsoldater som skymtar fram i källorna. Det sista kapitlet går in på hur dessa kvinnor betraktades av sin samtid, och hur deras villkor ändrades under medeltidens gång. Givetvis finns en gedigen källförteckning för den som vill läsa vidare.

I den här boken hittar du alltså bland annat…

  • Många berättelser om historiska kvinnor och de sätt de överskred gränserna som omgav dem
  • En motvikt till bristen på kvinnor i skolans historieböcker, där bara 15% av namngivna personer är kvinnor
  • Ett antal medeltida texter som för första gången översatts från bland annat latin och fornfranska
  • Nya insikter i medeltida människors liv

Ur recensionerna:

”Förutom en grundlig och relaterbar bild av den medeltida kvinnans vardag ges här exempel på banbrytande kvinnor som utmärkte sig inte bara som krigare utan också som läkare, författare, musiker, ledare, predikanter med mera” (Historiskan 1/2018)

”Högbergs bok [fyller] en tydlig lucka genom att fokusera på just det här området.” (Populär Historia 4/2018)

De senaste tio åren har Stefan Högberg studerat medeltidens gränsöverskridande kvinnor. Resultatet har blivit bloggen Kvinnliga krigare, föreläsningar runt om i Sverige och uppdykanden i bland annat tidskriften Historiskan och radioprogrammen P3 Historia och Vetenskapsradion Historia.

Klicka här för bokens presskit.